
Masa mięśniowa ze skórek jabłek
8 czerwca 2011, 10:49Kwas ursolowy, woskowa substancja występująca m.in. w skórce jabłka, ma na myszy zbawienny wpływ. Podczas eksperymentów gryzonie na diecie zawierającej tę substancję miały mniejsze komórki tłuszczowe. Dochodziło też u nich do zwiększenia siły i masy mięśni.

Błędnik zmylony rezonansem
23 września 2011, 12:43Wiadomo już, czemu wiele osób w czasie wykonywania rezonansu magnetycznego lub podczas wyciągania ze skanera doświadcza oczopląsu. Silne pole magnetyczne wprawia w ruch endolimfę wypełniającą kanały błędnika (Current Biology).

Komórka nie sprzyja tendencjom prospołecznym
15 lutego 2012, 10:20Korzystanie z telefonu komórkowego sprawia, że chwilę potem ludzie stają się mniej prospołeczni.

Epigenetyka + drożdże = klon celebryty
21 sierpnia 2012, 11:57Portretowanie przez klonowanie? Czemu nie... Chcąc ominąć ważne kwestie etyczne i techniczne, Jonathon Keats, którego znamy z obserwatorium astronomicznego dla sinic, zaproponował, by odwołać się do epigenetyki. I tak klonowanie epigenetyczne uwzględnia wpływ, jaki na ekspresję genów wywierają czynniki środowiskowe w postaci diety czy toksyn. Z pomocą pewnego modelowego organizmu, drożdży Saccharomyces cerevisiae, pionier nowej dziedziny odtwarza 5 znanych osób: Lady Gagę, Michaela Phelpsa, Baracka Obamę, Jennifer Lopez i Oprah Winfrey.

Chcieli czyścić kadłuby, oczyszczą zatoki
20 lutego 2013, 17:34W połowie zeszłego roku naukowcy z Uniwersytetu w Newcastle zaproponowali, by ulepszyć pasty do zębów, wykorzystując enzym wyizolowany z Bacillus licheniformis, bakterii występujących na powierzchni glonów. Teraz enzym NucB znalazł zastosowanie w sprejach dla chorych z przewlekłym zapaleniem zatok przynosowych.

Defekt strukturalny komórek skóry prowadzi do alergii
27 sierpnia 2013, 11:27Defekt strukturalny komórek skóry może się przyczyniać do rozwoju alergii skórnych i pokarmowych.

Pszczoły na plastiku stoją
12 lutego 2014, 09:29Kanadyjscy biolodzy zauważyli, że pszczoły miejskie wykorzystują fragmenty reklamówek i spoiwa budowlane do konstruowania swoich gniazd.

Naukowcy wpadli na trop roli mRNA w zwyrodnieniu stawów
5 września 2014, 07:36W chondrocytach pacjentów z chorobą zwyrodnieniową stawów (ChZS) zachodzą zmiany w tempie produkcji i niszczenia mRNA.

Zobaczyć niewidzialne
2 grudnia 2014, 11:18Wbrew temu, co możemy przeczytać w podręcznikach anatomii czy biologii, ludzkie oko jest w stanie zobaczyć światło podczerwone. Znajduje się ono co prawda poza spektrum widzialnym, jednak naukowcy z Washington University dowiedli, że w pewnych szczególnych warunkach nasze oczy mogą je zarejestrować.

Bogate w białko śniadanie ograniczy poposiłkowe skoki glukozy
30 kwietnia 2015, 10:27Osoby z cukrzycą typu 2. mają problem z regulacją poziomu cukru, zwłaszcza po posiłkach. Naukowcy z Uniwersytetu Missouri wykazali, że zjadając więcej białka na śniadanie, diabetycy mogą ograniczyć skoki glikemii zarówno po śniadaniu, jak i lunchu.